Lleida, la ciutat neutral

Lleida es va despertar divendres amb un estrany pacte de governabilitat entre el PSC d’Àngel Ros i els Ciutadans d’Ángeles Ribes. És estrany veure com un partit que diu apostar per la regeneració democràtica dóna suport al partit que governa La Paeria des de l’inici de la democràcia (amb una interrupció de dos anys en mans de CiU) i en concret a un alcalde al que la Fiscalia Anticorrupció li busca les pessigolles. Coses de l’àlgebra electoral. No hi entrarem perquè ja ho han fet altres.

Àngel Ros, alcalde de Lleida

Un altre element sorprenent del pacte, i amb el que ens centrem aquí, és el compromís per la “neutralitat ideològica de l’espai públic”. Aquest punt s’emmarca clarament en el procés independentista i el tema de banderes d’un o altre color (¿la bandera de l’Orgull Homosexual penjada pels regidors de La Crida per Lleida també seria manca de neutralitat?). Però el punt en si és d’una perversitat de tal magnitud que exigeix una reflexió intel·lectual més profunda.

Una de les diferències entre els humans i altres animals gregaris (abelles, lleons, zebres) és la resolució comunicativa d’assumptes col·lectius. Tenim codis legals, mitjans de comunicació, pamflets, mil banderes i tertúlies radiofòniques (potser més que banderes). Però la comunicació no deixa de ser quelcom immaterial. L’espai públic és, segons el filòsof Habermas, la materialització de l’esfera pública. La ciutat i la plaça són, des de l’àgora grega, l’escenari i el termòmetre de la vida democràtica d’una col·lectivitat. Per això diem ciutadania a l’exercici de la pràctica democràtica. Democràcia i ciutat van juntes.

Però una cosa és la ciutadania i l’altra el ciutadanisme. Aquesta corrent de pensament polític és, segons l’antropòleg Manuel Delgado, la mescla del moralisme il·lustrat i la socialdemocràcia. Aspira a un progrés però de convivència pacífica, sense aldarulls. La seva traducció urbana és un “espai obert de visualització generalitzada”, net i lliure d’elements indesitjables (per alguns, és clar) i sense el soroll de problemes que ara no toquen.

Quan Delgado escrivia això a El espacio público como ideología pensava en ciutats. Devia tenir al cap, l’any 2011, els millors moments del pujolisme i el maragallisme i no pas el “Cambio sensato” de l’Albert Rivera. Però el grau d’anticipació és notable i s’aprèn més de la ideologia de Ciutadans amb aquest llibre sobre espai públic que amb qualsevol check list de mesures progressistes o conservadores.

Així com no hem de confondre el silenci amb l’acceptació, no hem de pensar que la neutralitat d’un espai és sinònim de convivència. La neutralitat és ideologia i de la dura, de la que imposa silenci i no et deixa parlar. La versió pornogràfica de tot això és la Llei Mordassa del Partit Popular, que regula com mai (bé, com mai no) què es pot fer i què no en els nostres carrers i places.

Per tot això, no existeix cap espai neutral. Els humans no creem de manera neutral. Com a molt ometem saber o tenir una ideologia, que és al que juga Ciutadans i cada cop més (o menys, segons es miri) la socialdemocràcia. En arquitectura i urbanisme passa el mateix. Però tornant a Habermas, no hi pot haver espai públic neutral com no hi poden haver parlaments neutrals: tots aquests són espais de confrontació, conflicte i resolució democràtica. Per això existeixen.

Intentar vendre una suposada neutralitat, un savoir faire institucional, és faltar a l’honestedat i pretendre enganyar el personal. Amagar les realitats i els conflictes sota la catifa de la governabilitat, com s’ha volgut fer a la plaça Paeria número 1 de Lleida, és una mala solució per un problema que no existeix, a no ser que sentir-se minoria (no ja ser-ho, perquè tots ho som en democràcia) sigui un problema per alguns a la capital del Segrià. Esperem, doncs, que carrers i places s’encarreguin de fer breu l’aplicació d’aquest punt (i d’altres també) de l’acord de governabilitat.

Article originalment publicat al Núvol, el digital de cultura.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s