L’art fa vibrar de nou el carrer Pere IV

Laura Castilo per al Festival Ús

Laura Castilo per al Festival Ús. Foto d’Aleix Porta

La senyora Higínia està farta de solitàries parets grises. Viu amb la seva filla davant de l’esglèsia del Sagrat Cor del carrer Pere IV i el seu balcó és un oasi entre el marró dels pisos tapiats del seu bloc. Les famílies que els ocupaven han anat morint o mudant-se. “Abans passava el tramvia i tremolava tot. Ara, apart de cotxes i autobusos, només ve gent el diumenge a missa i algunes tardes a l’esplai”, diu des del balcó. Aquest cap de setmana, però, el Festival Ús Barcelona ha vingut en reforç de les seves flors.

Ús Barcelona és un certamen d’art urbà i espai públic que s’instal·la en espais urbans buits per arrancar-hi nous usos a través de l’expressió creativa. En la seva segona edició ha superat els dotze mil visitants, tres mil més que l’any anterior als Encants. El carrer Pere IV del districte de Poblenou, entre Fluvià i Selva de Mar, s’ha omplert aquests 9 i 10 de maig de 50 activitats, 30 obres i uns 60 artistes convidats.

El gènere artístic protagonista és el grafit mural damunt de vehicles, façanes i terra. Com explica el director del festival, Marc Garcia, “l’art mural construeix significat en el carrer i sentiment de ciutat”. El propòsit d’enguany, després de la bona acollida de l’any anterior, ha estat traslladar-se en un espai obert, augmentar l’impacte i “afectar el dia a dia a partir d’ara en aquest carrer”.

El carrer escollit és un eix únic en la trama de l’Eixample ja que conserva el traçat original de la carretera medieval. Després de l’auge del Manchester català, Pere IV va ser una clara víctima de l’arribada del 22@: expulsió de veïns i destrucció d’immobles fins que el fracàs de la iniciativa va deixar un districte ple de solars i pisos buits. Ara, Pere IV es desperta i atrau l’atenció de veïns, tècnics (és objecte de tesis doctorals) i iniciatives diverses, com s’ha analitzat al llarg del dissabte en les successives taules rodones dins de l’església del Sagrat Cor en el centre del vial.

Mateo pintant en una façana del carrer PEre IV. Aleix Porta

Mateo pintant en una façana del carrer PEre IV. Aleix Porta

La tria de la ubicació és una part important de la preparació del festival i s’ha treballat conjuntament amb artistes, veïns i entitats com l’esplai o la Taula Eix Pere IV. La plaça i les voreres han estat pintats elements del passat recent del carrer, com una malla de tul n’hi havia una fàbrica, tomates assecant-se aquesta zona rebia el nom del barri del tomàquet o passos de zebra deconstruïts pel tremolós pas dels antics tramvies.

Totes les intervencions artístiques s’han documentat i relacionat amb el present i passat del carrer i del seu entorn, recuperant o proposant valors de la seva singularitat. El col·lectiu Blink, per exemple, que estudia la infointoxicació el col·lapse informatiu que sofreix l’individu i que l’impossibilita la correcta interpretació de la realitat proposa a l’espectador ruixar amb aigua un plafó perquè emergeixi els missatges de veïns i veïnes del Poblenou. Uns missatges, però, que s’esborren en el que tarda a assecar-se la superfície.

Santi Carcassona de Drum Circle dirigeix una orquestra de percussió improvitzada sota la mirada de la Sra Higínia. Mar Morelló

Santi Carcassona de Drum Circle dirigeix una orquestra de percussió improvitzada sota la mirada de la Sra Higínia. Mar Morelló

Lluitar per no ser anecdòtic és el principal objectiu del festival. “Els artistes han d’entendre que si l’espai públic és el seu marc d’actuació, l’art és l’eina per donar-li usos i vida”, defensa Garcia, i afegeix que aquest tipus d’actuació vol ser una mostra de civisme actiu. La Llei de Civisme del 2006 posà al mateix sac grafit (signatures i gargots) i art mural i al prohibir-lo, va expulsar els artistes d’una ciutat que ja era referència mundial. Però l’art mural crea consciència i pertinença de barri i de ciutat.

Per això, artistes, veïns i Ajuntament uneixen esforços per recuperar l’art mural al mateix que dinamitzar territori. Xavi Prat, veí de Poblenou i membre de la Taula Eix Pere IV, afirma que “aquest carrer no tornarà a ser el mateix a nivell d’imatge”. La Taula ha programat 10 activitats diferents al llarg de tot l’any. L’Ajuntament, per la seva banda, última la preparació de la primera fase de renovació urbanística que ha d’iniciar-se aquest 2015. L’última està prevista per 2017.

Desprès d’un cap de setmana de concerts, menjar a l’aire lliure, espectacles i intervencions murals, tornarà certa calma al balcó de la senyora Higínia. O potser no. Potser que poc a poc, el carrer Pere IV torni a vibrar com quan passava cada tramvia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s